4 Strategji të suksesit nga Drejtori Ekzekutiv i Amazon - Jeff Bezos - Telegrafi Marketing

4 Strategji të suksesit nga Drejtori Ekzekutiv i Amazon – Jeff Bezos

Në fund të korrikut të vitit 2017, Jeff Bezos la pas edhe themeluesin e Microsoft Bill Gates për t’u bërë personi më i pasur në botë, sipas Forbes. Me ndihmën e një rritjeje të aksioneve të fundit, CEO dhe themeluesi i Amazon, kishte një vlerë neto prej së paku $ 90 miliardë.

Për të arritur deri tek ky  sukses padyshim që i është dashur një përkushtim i veçantë. Më poshtë janë gjashtë këshillat nga CEO  i Amazon-it.

Përshtatni aftësitë tuaja me nevojat e tregut.

Në vitin 2009, Bezos përshkroi filozofinë e korporatave që çoi në krijimin e produktit mjaftë të suksesshëm “kindle”. Në atë kohë, ishte produkti më i shitur i kompanisë. Ai shpjegoi se një strategji që ndërmarrësit të kenë sukses është të përcaktojnë se në çfarë janë ata të mirë dhe të kërkojë një segment të tregut që ka nevojë për atë aftësi. Opsioni tjetër është të zbulojë se çfarë i nevojitet konsumatorëve dhe të përmirësoni aftësitë tuaja në përputhje me rrethanat. Amazon, i cili kurrë më parë nuk ishte në biznesin e teknologjisë, vendosi të përmbushë kërkesat e konsumatorëve. Lexuesit elektronikë kërkonin libra elektronike, kështu që Amazon zhvilloi atë që klientët e dëshironin.

Përshtatuni dhe këmbëngulni – ose prisni.

Në 2013, Bezos – i cili nuk kishte përvojë të mëparshme në gazeta – bleu The Washington Post për 250 milionë dollarë. Gazetaria e shtypur ishte një industri e kaluar që kishte një rënie të shpejtë  nga ardhja e mediave digjitale. Bezos megjithatë nuk e pa atë në këtë mënyrë. Duke besuar se Post ishte një markë e fortë me punëtorë të talentuar, Bezos zgjodhi të blinte kompaninë përkundër gjendjes së industrisë së gazetave. “Ajo që duhet të bëjmë është gjithmonë të shikojmë në të ardhmen”, tha Bezos në një intervistë ABC. Duke u përqendruar në nevojat e lexuesve dhe jo të reklamuesve, Bezos shndërroi Washington Post në një ndërmarrje moderne dhe fitimprurëse.

Jini “përgjithmonë i ri”.

Sipas Bezos, çelësi i suksesit të tij të jashtëzakonshëm është se ai në zemer ndjehet i ri.

ABC i kërkoi Bezzos për mendimet e tij mbi Blackberryn, i cili ishte pionieri i revolucionit të telefonave mobil në vitet 1990, por dështoi të vazhdonte me inovacione dhe së shpejti u rrëzua. Deri në vitin 2013, Blackberry u privatizua dhe pushoi 40 për qind të punëtorëve të saj. Nga ana tjetër, Amazon ka qenë në një gjendje konstante të inovacioneve që nga fillimi i viteve ’90.”Nëse baza e klientëve tuaj  po plaket me ju, atëherë përfundimisht do të bëheni të parëndësishëm”, tha Bezos. “Duhet të jeni vazhdimisht duke zbuluar se cilët janë klientët tuaj të rinj dhe çfarë po bëni për të qëndruar përgjithmonë të rinj”.

Eksperimentoni dhe mësoni nga përpjekjet tuaja

Për Amazon, rruga drejt suksesit u shtrua me eksperimente. Dhe ndërkohë që shumë nga këto eksperimente ishin suksese, të tjerat rezultuan me dështime spektakolare, duke përfshirë projektet e mëposhtme të dësjtuara:

Telefon zjarri

Vendet e udhëtimit në Amazon

Amazon Lokale

Amazon ankandet

Z-Shops

Bezos e trajton biznesin e tij si laborator. Ndërsa në kohët e fundit Bezos ka deklaruar se, “Eksperimentet janë çelësi për inovacionin, sepse ato rrallë rezultojnë siç prisni ju dhe ju mësoni shumë prej tyre.”/Telegrafi/