Çka është marketingu “word of mouth ”? - Telegrafi Marketing

Çka është marketingu “word of mouth ”?

Marketingu word of mouth ose “fjala e gojës”, është një strategji e bazuar në rekomandime personale. Personi A ia rekomandon produktin ose shërbimin tuaj Personit B. Ata tashmë i besojnë personit nga i cili po marrin rekomandimin, duke ia kaluar automatikisht këtë besim dhe besueshmëri markës së referuar.

Sot, ky lloj marketingu po përjeton rritje në botën e e-commerce sepse rekomandimet personale mund të ndahen në internet – veçanërisht përmes rrjeteve sociale.

Tani, shumica e këtyre rekomandimeve personale vijnë nga një ndikues në rrjetet sociale, një rishikim në internet ose një klient i lumtur që thjesht ndajnë përvojën e tyre pozitive. Dhe kur bëhet siç duhet, mund të ketë efekte masive.

4 lloje të marketingut “fjala e gojës”:

Ka disa mënyra për të drejtuar një fushatë marketingu “fjala e gojës” por mbani në mend: qëllimi është të nxirrni fjalën për markën ose produktin tuaj dhe të ndërtoni vetëdijen.

Le të hedhim një vështrim në disa nga llojet më të suksesshme të marketingut “fjala e gojës”:

Ju keni një produkt ose shërbim të ri që do të lansoni brenda pak muajsh. Tani është koha për të filluar të gjeneroni zhurmë në mënyrë që data juaj e nisjes të mos rezultojë e dështuar. Por si krijoni zhurmë saktësisht? Këtu janë disa ide:

Krijoni një listë pritjeje për një lançim të ardhshëm produkti. Njerëzit arrijnë në krye të listës duke shpërndarë lidhjen në rrjetet sociale, duke ia dërguar me email shokut ose shoqes. Klientët në krye të listës marrin aksesin e parë.

Ndani ngacmimet e produkteve të ardhshme në rrjetet sociale dhe mos zbuloni shumë informacione, si shembull shumë kompani bënin që njerëzit të flisnin për shitjen e tyre nga e premtja e zezë me postime të ndryshme në rrjete sociale.

Qëllimi i marketingut me lëvizje është të gjejë mënyra për t’u parë (dhe dëgjuar). Pra, gjeni se ku audienca juaj pëlqen të rrijë dhe të konsumojë përmbajtje, më pas gjeni një mënyrë për t’u bërë virale atje.

Content Marketing

Ka një ndarje midis brendit tuaj dhe audiencës të saj. Përmbajtja është pika kyçe që mund të mbushë boshllëkun dhe të krijojë një lidhje. Kjo është e mundur duke përdorur shkrime të ndryshme, duke përfshirë video, blogs, podcast dhe imazhe të ndryshme.

Ideja është që të paraqisni informacione të vlefshme në një mënyrë argëtuese. Përndryshe, përmbajtja juaj do të anashkalohet – ose më keq, nuk do të konsumohet dhe ndahet kurrë, duke e bërë të gjithën humbje kohe.

Këtu janë disa ide për ta kthyer përmbajtjen tuaj në një mjet marketingu:

Tregoni histori reale për njerëz të vërtetë. Gjeni dikë për të intervistuar ose për të shkruar një rast studimi në një format tregimi.

Bëni pyetje provokuese. Zgjidhni tema në të cilat të tjerët mund të kontribuojnë duke ofruar përvojat, këshillat dhe përgjigjet e tyre.

Bëhuni një udhëheqës i mendimit. Keni një kënd që u mungon të gjithëve? Bëjini të gjithë të flasin për të.

Bëhuni burimi kryesor. Ndani udhëzues, udhëzime dhe njohuri mbi tema të rëndësishme dhe të kërkuara nga audienca juaj.

Nëse mund t’i bëni njerëzit të flasin, gjasat që ata të ndajnë përmbajtjen tuaj rriten. Përmbajtja është një përbërës kryesor në ndërtimin e një komuniteti rreth markës suaj. Vetëm një person i ri që lexon studimin e rastit tuaj mund të ketë një mik që kërkon atë që ju ofroni.

Marketingu i rrjeteve sociale

Rrjetet sociale janë të mrekullueshme për një gjë: ndërtimi i një audience për brendin tuaj. Deri në vitin 2025, 56.7% e popullsisë së botës do të jetë aktive në të paktën një rrjet social. Por edhe nëse arrini njerëz që nuk duan të blejnë produktin tuaj, ata ka të ngjarë të njohin dikë që do ta blejë.

Këtu janë disa shembuj se si të dilni para njerëzve që do të bëjnë një rekomandim gojarisht për juve:

Angazhoni ndjekësit: Postoni rregullisht në mënyrë që ndjekësit të ndjehen të lidhur me ju dhe të duan më shumë përditësime. Bëni pyetje, përgjigjuni komenteve dhe ndërveproni me ndjekësit tuaj. Njerëzit pëlqejnë kur brendet angazhohen drejtpërdrejt me ta—ata vlerësojnë të dëgjohen dhe vlerësohen. Dhe nëse përgjigjeni shpejt, ata kanë më shumë gjasa të kthehen.

Ndërtoni marrëdhënie: Krijoni lidhje domethënëse midis brendit tuaj dhe tregut tuaj të synuar. Përdorni veçoritë në rrjetet sociale si bisedat në Twitter, transmetimet e drejtpërdrejta në Facebook, videot e LinkedIn, tregimet në Instagram dhe transmetimet drejtpërdrejt në YouTube për t’u lidhur me audienca të reja dhe për të forcuar marrëdhëniet ekzistuese. Këto ngjarje ju lejojnë të flisni ballë për ballë me njerëz të vërtetë ndërsa krijoni përmbajtje të vlefshme për kanalin tuaj.

Përdorni influencues: Marketingu me ndikim është bërë gjithnjë e më popullor sepse i lejon bizneset të përdorin ndjekësit e dikujt tjetër (dhe të shfrytëzojnë besueshmërinë e tyre për të fituar ekspozim). Por funksionon më mirë kur tashmë ka një marrëdhënie. Përqendrohuni në ndërtimin e raportit përpara se t’u kërkoni atyre të promovojnë markën tuaj.